Medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de MEDIATOR in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Prin neutralitate intelegem ca mediatorul nu are legatura cu partile si cu subiectul disputei; nu se afla in conflict de interese fata de parti sau fata de subiect.
Prin impartialitate, mediatorul nu este partinitor fata de parti si conduce procesul echidistant.
Confidentialitatea – este principiul care garanteaza confidentialitatea informatiilor primate de mediator de la partile in disputa.
Pe langa aceste principii mai exista alte principii, si anume ca  MEDIEREA este voluntara – adica partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat si se pot retrage oricand din procesul de mediere.
Principiul acceptului in cunostinta de cauza care afirma dreptul partilor de a fi informate cu privire la procesul de mediere inainte de a accepta participarea la mediere sau termenii unui acord rezultat.
Si, nu in ultimul rand, principiul autodeterminarii/individualitatii – care afirma dreptul si capacitatea partilor de a-si defini propriile nevoi, probleme si solutii.
Rolul cel mai important al MEDIERII este acela de a aduce oamenii impreuna pentru a discuta despre conflictele lor, facandu-i sa accepte responsabilitatea de a comunica si lucra impreuna pentru a-si gasi propiile solutii pentru problemele lor, reciproc convenabile.
Partile trebuie sa inteleaga ca disputa se rezolva impreuna, avand putere de decizie asupra solutiei si nu este una impusa, ca in cazul instantei de judecata, situatie cand judecatorul decide pentru parti.

Avantajele medierii

1. Solutia este una satisfacatoare pentru ambele parti si nu poate fi decat una CASTIG-CASTIG intrucat ajung la o rezolvare impreuna, stiut fiind faptul ca in instanta de judecata o parte castiga, alta pierde.
2. Totodata, MEDIEREA este mai putin costisitoare fata de un proces in instanta avand costuri reduse, cheltuielile fiind suportate in mod egal de catre parti. (in instanta avem: onorarii avocati/experti, expertize, cheltuieli de judecata)
3. Timpul de rezolvare este redus, putand fi programata in functie de programul partilor si nu la termene impuse cum este in cazul instantei.
4. De asemenea, putem vorbi si de efectele juridice ale acordului de mediere in sensul obtinerii pe cale necontencioasa a unei hotarari judecatoresti de consfintire a acordului de mediere sau posibilitatea autentificarii de catre notarul public a acordului rezultat din mediere.
5. Cel mai important lucru de retinut e ca partile din conflict nu sunt adversari!
In cadrul medierii, partile se concentreaza impreuna spre gasirea unei solutii unanim acceptate iar solutia apartine partilor. Medierea pastreaza relatia dintre parti sau chiar o imbunatateste. 
6. De asemenea, in cadrul procedurii de mediere, partile au dreptul de a discuta in sedinte separate in situatia in care exista o rezistenta in comunicare si avand un scop precis, urmand sa se decida asupra confidentialitatii din cadrul sedintei separate.
7. Medierea poate solutiona in parte sau in totalitate conflictul urmand ca,  in situatia in care se rezolva partial, partile sa se adreseze instantei de judecata pentru rezolvarea in totalitate in situatia in care partile nu se inteleg.
8. Referitor la taxa judiciara de timbru, aceasta se poate restitui la cererea partii interesate, cu exceptia conflictelor legate de transferul drepturilor de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun, partaje si cauze succesorale.
9. Hotararea ce consfinteste intelegerea partilor constituie titlu executoriu.