Potrivit legislației române, ANC (Autoritatea Națională pentru Cetățenie) are obligația de a soluționa cererile de acordare a cetățeniei într-un termen rezonabil, prevăzut de lege.
În cazul în care sunt întrunite condițiile pentru acordarea cetățeniei române, se stabilește un termen, ce nu va depăși 6 luni, pentru programarea solicitantului la interviul organizat în vederea verificării condițiilor legale.
Însă, în multe cazuri, termenele legale sunt ignorate, ceea ce determină solicitanții să apeleze la instanțele de judecată pentru a-și apăra drepturile.
În acest caz, ANC a rămas în pasivitate, iar cererea a rămas nerezolvată timp de peste doi ani. Instanța de contencios administrativ a fost sesizată și a decis să oblige ANC să soluționeze cererea, restabilind drepturile solicitantului.
Instanța a avut în vedere faptul că întreaga procedură de dobândire a cetățeniei române se subsumează dreptului suveran al statului de a analiza fiecare speță în ritmul și potrivit precauțiilor pe care le consideră necesare, însă acest drept suveran nu poate determina o încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în ordinea juridică a statului, precum și în convențiile internaționale la care România este parte.
Statul Român și-a asumat, prin Legea 396/2002, prin care a fost ratificată Convenția europeană asupra cetățeniei, adoptată la Strasbourg, la 6 noiembrie 1997, obligația prevăzută de art. 10 din Convenție, de a examina într-un termen rezonabil cererile privind dobândirea, păstrarea, pierderea cetățeniei sale, redobândirea acesteia sau eliberarea unui atestat de cetățenie.
Această decizie este un precedent important pentru cei care se confruntă cu întârzieri în soluționarea dosarelor de cetățenie. Ea reafirmă obligația autorităților de a respecta termenele legale și dreptul solicitanților la o soluționare promptă și corectă.
***
Tribunalul București – Secția Contencios administrativ și fiscal admite cererea de chemare în judecată, obligă pârâta să soluționeze cererea reclamantei privind dobândirea cetățeniei române înregistrată sub nr…și să emită ordinul de dobândire a cetățeniei române/ordinul de respingere a cererii privind acordarea cetățeniei române apreciind că pârâta avea obligația de a depune toate diligențele necesare, potrivit obligațiilor legale ce îi revin, pentru ca verificarea condițiilor necesare dobândirii cetățeniei de către reclamanta să se încadreze într-un termen rezonabil, având în vedere atât volumul de activitate al acesteia, cât și obiectul cererii formulate. |
Recent Comments